Penktokai. 

 Ko jau ko, bet pasakų trečiojoje temoje netrūksta. „Gyvasis vanduo“, „Basanavičiaus pasakos“ ir krūva kitų privertė gerokai pasukti galvą ir atrinkti mūsų manymu labiausiai paliečiančias širdį ir žadinančias susidomėjimą skaitymu. Šiuo metu visas reikalingas pasakas galite rasti atskirose knygose, tačiau nuo pirmadienio Jūsų patogumui visos jos bus apjungtos į vieną dokumentą  „Nesenstanti pasakų išmonė“, kurį rasite prie kitų penktokams skirtų knygų.


Devintokai.

Nei vienoje devintokų temoje nėra tiek daug „pilno metro“ kūrinių, kiek kūrybai žmogaus gyvenime skirtoje trečiojoje. Be jau pažįstamų „Kuprelio“ ir „Doriano Grėjaus portreto“ skaitomų knygų sąrašą galima papildyti ir L.S. Černiauskaitės knyga „Benedikto slenksčiai“ ir J. Londono kūriniu „Martinas Idenas“. „Pažįstamieji“ kūriniai pateikti su pluoštu užduočių, tačiau kuo ypatingos programos naujienos?



L.S. Černiauskaitė „Benedikto slenksčiai“

Pasaulinio garso kūrinių pašonėje savo vietą gali atrasti ir šis L. S. Černiauskaitės kūrinys. Diskusijoms ir nagrinėjimui romanas parankus savo forma. Pagrindinis knygos herojus augdamas įveikia penkis „slenksčius“, kurių kiekvienas aprašytas atskiroje dalyje. Čia ir pirmoji fizinė ir dvasinė meilė, akistata su mirtimi, atsiskyrimas nuo motinos. Temų diskusijoms ir pokalbiams pakaks, nors pats knygos priskyrimas „Kūrybos žmogaus gyvenimui“ blokui ir kelia abejonių. Taip, Benediktas Trijonis smuikininkas. Taip,  keliose vietose aprašomas muzikanto gyvenimas, tačiau vis tik - tai knyga apie jauno žmogaus augimo kelią, o ne apie meninką ir kūrėją.

Pasiruoškite pažinčiai su drąsiomis erotinėmis scenomis. Klasėje jas nagrinėti būtų nejauku, bet, be jokios abejonės, be jų kūrinys būtų kitoks. Kitų šios temos herojų Čiurlionio ir  Sofijos, Martino ir Rutos  („Martinas Idenas“) meilė sutaurinta ir spindinti, tad kodėl gi nepakalbėjus apie, kaip buvo „tada“ ir kaip yra dabar?


Kūrinys neilgas - 4h 28 min. Parašytas gražia kalba ir įtraukiantis.


J. London „Martinas Idenas“


Jau vien dėl apimties (8 h: 38 min) šiam romanui reikia visai kitokio nusiteikmo, nei „Benedikto slenksčiams“. Intelektinių pastangų prasme tai taip pat gerokai sudėtingesnis kūrinys, jame susipynę meilės, kūrybos, individo, socialinės teisybės, atkakalumo ir sunkaus darbo motyvai. Taigi knygą galima nagrinėti daugybe aspektų, tačiau reikia pripažinti, kad vien programinių klausimų nagrinėjimui medžiagos čia yra nepalyginamai daugiau nei „Benedikto slenksčiuose“.

Magiška kalba yra dar viena šios ypatingos knygos stiprybė. Nuo pat pirmų eilučių knyga pagauna ir nepaleidžia, apie meilę ir apie kūrybą rašoma taip gražiai, kad noris pasibraukti ištisus puslapius. Ši puikiai išversta knyga dar kartą įrodo, kad  geras vertimas gali būti nepalyginamai gražesnis, nei  vietiniai originalai.

Beje, vis nepaleidžia jausmas, kad knyga turėjo būti priskirta pirmam teminiam blokui, kalbančiam apie skaitymą ir knygas mūsų gyvenime. Iš mušeikos jūreivio įžymiu rašytoju Martinas Idenas tapo tik daug ir nuosekliai skaitydamas ir analizuodamas.  Knygų ir skaitymo svarba čia aprašoma itin vaizdžiai ir įtikinamai. Paklauskite savo mokinių kuo skiriasi sepsis nuo skepsio, tada žinosite, kam ši knyga ypatingai praverstų. O jei rimtai, siūlom paklausyti H.D. Toro,  sakiusio, kad geriausias knygas reikia skaityti pirmučiausiai, nes po to gali apskritai netekti jų skaityti.


Tiems, kas neturės laiko visai knygai, siūlome paskaityti bent kelis skyrius. Tikime, kad jie gali užkabinti ir jei ne dabar, tai kada nors vėliau, paskatins vaikus grįžti prie šios puikios knygos.



APIE AUTORIŲ

Arūnas Šileris

Viskas bus gerai